Skip to main content

Workshop lassen

Heb je altijd al willen leren lassen? Zoek je een inspirerende plek voor een beginnerscursus geleid door een ervaren en creatieve lasser? Dan is de Workshop Kachel Lassen in één dag iets voor jou.

Introductie : leer lassen in één dag

Lasexpert en kunstenaar Nils brengt je tijdens de workshop lassen in één dag de basisbeginselen van het lassen bij. De lascursus wordt gegeven in zijn riante werkplaats onder de rook van Utrecht te Nieuwegein. Hier werkt Nils aan grote metalen beelden en objecten voor ontwerpers, organisatoren van festivals en particulieren. Tijdens de cursus word je omringd door zijn inspirerende werken die je vrijwel zeker op goede ideeën brengen voor de houtkachel die je deze dag gaat maken. Het is een bijzondere creatieve plek om te ontdekken hoe het is om met een lasapparaat te werken. Tijdens de cursus kun je zeker ook wat van je eigen wensen en ideeën in het ontwerp verwerken. Op deze manier is iedere kachel uniek.

workshop lassen

Voor wie is de cursus lassen geschikt?

Iedereen kan leren lassen. Je hebt geen speciale ervaring of talenten nodig. Een groep bestaat uit maximaal vier deelnemers. Zo krijgt iedere cursist voldoende persoonlijke begeleiding en leert iedereen om een goede metalen houtkachel te maken. Ook is de veiligheid beter geborgd in kleine groepen.

Inhoud van de workshop lassen?

De workshop lassen wordt gegeven op zaterdagen en begint om 10 uur in de werkplaats op het adres Galecopperdijk 13b in Nieuwegein. Je kunt je auto parkeren achter de grote beelden die op de oprit staan. De lascursus wordt gegeven in de grote loods met de rode deur.

Kennismaking en praktische zaken
De cursus start met een korte kennismaking met een bak thee of koffie in de kantine van de werkplaats. Deelnemende cursisten tekenen een vrijwaring van aansprakelijkheid en we rekenen af voor de workshop.

Materialen
We maken gebruik van oud ijzer, schroot en andere materialen om de kachel mee samen te stellen. We bespreken met elkaar welke materialen je het beste kunt gebruiken om je eigen kachel mee samen te stellen en hoe je de materialen toepast in het ontwerp van de kachel. Na het behandelen van de theorie breng je het geleerde meteen in de praktijk bij het maken van je eigen stalen kachel. Met verschillende technieken maak je de lasverbindingen tussen de stukken metaal.

Technieken
Tijdens de workshop lassen leer je veilig te werken met de stalen onderdelen van de kachel en het gereedschap waarmee je het metaal bewerkt, zoals het slijpen met een slijptol en het gebruik van de afkortzaag.

Je leert hoe je het lasapparaat goed instelt, hoe je de toevoer van gas goed regelt en waarom we gas gebruiken. Tijdens het lassen voeg je zelf een lasdraad toe die je samensmelt met het metaal.

We behandelen het maken van sterke lasverbindingen zoals hoeklassen en hechtlassen, afbramen, inslijpen, afkorten,  schoonslijpen en het controleren van lasnaden op kwaliteit.

workshop lassen leren lassen
 
Na afloop van de workshop kun je een betrouwbare verbinding (las) maken en herkennen.

Nabespreking van het werk
Aan het eind van de workshop bespreken we elkaars werk. Zo leer je van elkaars prestaties en fouten en word je kennis van het lassen nog beter. Natuurlijk ga je ook nog even op de foto naast je eigen kachel.

Geniet na en laat de dag bezinken onder het genot van een Amsterdams speciaalbier van Bruut Bier.

De zelfgemaakte kachel neem je mee naar huis. Zo heb je een mooi functioneel aandenken aan deze leuke en leerzame ervaring!

CURSUS CREATIEF LASSEN VOOR GEVORDERDEN

Wil je een cursus creatief leren lassen voor gevorderden of een privé-cursus? Of heb je plannen voor een team-uitje? Geen probleem. Neem gewoon even contact op met Nils om jouw wensen en de mogelijkheden te bespreken.

WANNEER STAAN ER LASCURSUSSEN GEPLAND?

Ieder jaar verzorgt Scrap Design een aantal maal de workshop Kachel Lassen. De workshop wordt standaard op zaterdagen gegeven. Maar als je met een groepje komt, kun je ook een andere dag bespreken. Meld je aan voor de lasworkshop en stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zodra 2 mensen zich hebben aangemeld pannen we een dag waarop de cursus geven wordt. Per workshop bedraagt het maximum aantal deelnemers 4 personen.

Kleine lettertjes

Deelname aan de workshop lassen is voor eigen risico. Omdat het verzekeren van een workshop erg duur is, vraag ik de deelnemers vooraf een verklaring te tekenen waarin staat dat hun deelname voor eigen risico is en dat ze zich zullen houden aan de veiligheidsregels.

Dresscode

Lassen doe je niet in je zondagse pak. Trek oude, comfortabele kleding en stevige schoenen aan. Denk dan bijvoorbeeld aan een trui van katoen en een spijkerbroek met een paar oude werkschoenen. Lashandschoenen, veiligheidsbrillen, gehoorbescherming, laskap en overall zijn aanwezig in de werkplaats.

Kosten

De lascursus kost 300 euro per persoon, inclusief

  • Gebruik van alle apparatuur en gereedschappen, laskap, overall en handschoenen
  • Materiaal voor je eigen buitenkachel
  • Verbruiksmaterialen zoals slijpschijven en lasdraad
  • Lunch, koffie en thee.

Inschrijven

Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om je in te schrijven. 

cursisten-van-de-workshop-lassen.jpg
cursus-lassen-goede-lasverbinding-maken.jpg
schoorsteen-aan-kachel-lassen.jpg
scrap-design-stukken-staal-lassen.jpg
scrap-design-lasverbinding-maken.jpeg
workshop-lassen-lasverbinding-maken.jpg
IMG_0527.jpg
cursist-last-aan-een-kachel.jpg
buitenkachel-maken-workshop-lassen.jpeg
buitenkachel-lassen-scrap-design.jpg
workshop-kachel-lassen-scrap-design.jpg
scrap-desing-cursus-lassen-slijpen-met-de-haakse-slijper.jpg
scrap-design-stalen-kachel-lassen.jpg
eindresultaat-kachel-lassen-scrap-design.jpg
werkplaats-scrap-design.jpeg
cursist-last-de-poten-aan-de-kachel.jpg
leren-lassen-in-Utrecht.jpg
cursist-workshop-kachel-lassen.jpg
lasworkshop-1.jpg
stalen-buitenkachel-scrap-design.jpg
lassen aan een kachel.jpg
workshop-lassen-veilig-werken-met-gereedschap.jpg
scrap-design-vier-cursisten-met-houtkachel.jpg
669_380679102013977_58826706_n.jpg
scrap-design-metal-sculpture.jpg
scrap-design-workshop-lassen-utracht.jpg
upcyclen-staal-scrap-design.jpg
scrap-design-openslijpen-gasfles.jpg
lasworkshop-trots-op-het-eindresultaat.jpg
cursus-lassen-ontwerp-bespreken.jpg
kachel-lassen-scrap-design.jpg
metaal-werkplaats-scrapdesign-nieuwegein.jpeg
Buitenkachel lassen scrap design

Buitenkachel Lassen Scrap Design